- today
- perm_identity דוד מילמן
- label מאמרים
- favorite 1 לייקים
- remove_red_eye 590 צפיות
התרגלנו כבר מזמן למקם את המושג גביע, כחלק מתגמול הניצחון המלווה שחקנים וקבוצות באליפות ספורטיבית כזו או אחרת. חשבתם פעם מדוע אנו מעניקים גביע למצטיינים בספורט, ולא כתר או שרביט למשל? וגם, מהו גביע מדינה?
גביעי ספורט, הפכו לחלק אינטגרלי מתחרויות ספורט, ואף שם נרדף לתחרות עצמה. יש לדעת כי מתן גביע כאות הערכה וכבוד אינו המצאה של הדורות האחרונים, שורשיו נטועים אי אז בהיסטוריה הקדומה שלנו. קראו על הגביעים בני האלמות הממשיכים לשדר כבוד, יוקרה וספורטיביות עד ימינו אנו.
יוון העתיקה וגביעי הספורט
את תרבות האדרת הישגי גוף, עוצמה וכוח, פיתחה לראשונה בעולם, מלכות יוון. המונח "ספורט" מכונה בשם זה, על שם העיר היוונית הקדומה: ספרטה, משם הגיעה לעולם תרבות השימוש בגוף ככלי לכיבוש הישגים שונים. עם השנים התפתחו ענפי הספורט לבלי היכר, כשהם הופכים את תוכניות האימון למקצועיות יותר ואת ענפי הפעילות לרבים ומגוונים יותר, כך שהיום, רבים מאיתנו מתחברים לסוג מסוים של פעילות גופנית: כדורגל, מחול, כדורסל, לוחמה יפנית ועוד היד נטויה.
הפעילות הספורטיבית מטבעה, במשך כל השנים נקשרה בתחרויות, אולימפיאדות, ניצחונות וקבוצות יריבות. כדי לציין ניצחון משמעותי, אות הצטיינות וכבוד, כבר ביוון העתיקה העניקו גביעים לאלופים.
היו אלו גביעים או אמפורות שמולאו בשמן עם משמעות סמלית עד גדותיהם, והביעו הערצה ליכולת של המנצח בקרב או בתחרות.
גביע כשם כללי לתחרות
כיום, המושג גביע, לא מתייחס רק לאלמנט המוחשי המוגש למנצחים, אלא מהווה שם כללי לתחרויות מסוג בהן מוענק גביע ספורט. גביע ה-FA למשל, הינו טורניר הגביע הנחשב לוותיק ביותר בעולם, ומתרחש באנגליה, תחרות נוספת מפורסמת מכונה גביע העולם בכדורגל, ומתחרים בה גדולי השחקנים מרחבי העולם.
שיטת הגביע: מכירים?
שיטת הגביע הינה שיטה בה מאורגנות תחרויות ספורט שונות. שיטה זו מחולקת לשלבים רבים, כאשר בסיום כל שלב המנצחים עולים לשלב הבא, והמפסידים יוצאים מהמשחק.
בשיטה זו נערכת גם תחרות הגביע האנגלי אותה הזכרנו קודם, והיא מכונה גם בשם: "שיטת הנוק אאוט". משחק הסיום בשיטת הגביע מכונה גמר הגביע, כאשר המנצח זוכה איך לא?! בגביע כמובן. לפני שלב זה מתקיימים שני משחקי חצי גמר, בהם מסוננים מפסידים רבים, כשלפניהן ניתן למנות שלבים של רבע הגמר ושמינית הגמר. בכל שלב בתחרות, רק מחצית מהמתחרים עולים בסוף התהליך, לשלב הבא.
גביע המדינה ואפקט ההפתעה
מדינות רבות בעולם מקיימות מפעלי גביע, במקביל לתחרויות ליגה שונות. תחרויות גביע המדינה הנערכות בהרבה מענפי הספורט, מאפשרות גם לקבוצות נחותות יותר, לזכות בגביע הגמר. יש לצרף לנתונים גם את העובדה כי תחרות גביע המדינה מערבת מספר קבוצות מליגות שונות, מה שיוצר גורם הפתעה בסיום כל שלב בתחרות בשיטת הגביע.
גביע המלך הספרדי, הינו הגרסה הספרדית של סוג תחרות זה, באנגליה הוא מכונה: גביע ה-FA, ואילו בגרמניה: הגביע הגרמני.
ומה לגבי גביע המדינה כאן בארץ?
גביע המדינה בכדורסל וגביע המדינה בכדורגל, אלו שני משחקי גמר ידועים, הזוכים לנציגות של הנשיא, ולהענקה אישית של גביע ממנו, כנציג המדינה, לקבוצה המנצחת. מפעלי גביע קיימים גם בענפי הכדוריד, כדורעף ועוד ענפי ספורט שונים.
גביע - הביטוי האוניברסלי להצלחה וניצחון
גביעים אם כן, נחקקו לנו בתודעה, כחפצים סמליים בעלי ביטוי של הישגיות, יוקרה וכבוד. כיום ניתן למצוא את גביעי הניצחון בענפי הספורט השונים, אולם גם בתור תשורות הוקרה לצוותי רפואה, ביטחון ושיטור, על ביצוע פעולות נאצלות, ככלי גדוש בקונוטציות של הערכה וכבוד.